2008. szeptember 30., kedd

Gong Fu Cha - Kínai Tea szertartás

Kimondottan ezen szertartással kapcsolatos kérdések és válaszok...

3 megjegyzés:

Tea Kung Fu írta...

Kezdjük mindjárt a szó, szavak jelentésével.

Igyekszem tömör és érthető lenni, később majd bővítem az információkat.

A GongFu szó, a nyugati közhiedelemmel ellentétben, nem a harcművészetet magát jelenti.
Minden olyan tevékenység, aminek a célja valamiből a legjobbat kihozni, vagy valamin való munka, az gongfu.
A Cha szó pedig Teát jelent.
Tehát a GongFuCha szósszetétel a 'Teából kihozni a legjobbat' hivatott megfogalmazni...

flimi írta...

hogy és mivel mosogassam a yixinget?

vagy kell egyáltalán?


mennyivel másabb a porcelán kanna és a yixing? (mindkettő 2 decis)
melyikhez milyen tea illik jobban?


ha sok fekete puerht főztem már egy yixingben, eseteleg pihentetés vagy más módszer segítségével használhatok zöld puerht is vele, vagy maradni kell a jólbevált "egy tea, egy kanna"-elvnél?

Tea Kung Fu írta...

Szia Misi,

A Yixing kannákat nem kell, sőt nem igen szabad mosogatni. Éppen azért különleges, mert a sok teázástól beivódott tea is hozzáad az épp elkészülő tea ízéhez.

A porcelán edényekből minden féle teát lehet készíteni, mert azt nyugodtan eltörölhetjük. Nem porózus, tehát nem szívja magába a teát, míg a Yixing kannák igen.
Ízlés kérdése, hogy milyet iszol belőlük, de a Yixing-ek jobban kiemelik a tea ízét.

Legjobb, ha egy fajta teához egy kannát használunk. Jelen esetben a sötét puerekhez használt kannádat nem használnám zöld puerhez, de a többi sötétet főzheted belőle. Szóval ez nem azt jelenti, hogy egy 2 éves puer-t másik kannából kéne inni, mint egy 7 éveset, de a zöld puer már annyira más, hogy ahhoz már igen.

Jó Teázást!